Ендермологија или Липомасажа е првиот медицински испитан метод кој делува на поткожните масни ќелии и сврзно ткиво, а истовремено и на кожата. Со оглед на тоа дека е совршено прилагодено на секоја состојба и секој дел од телото, со  ендермологијата се постигнуваат високо ефективни резултати и на физиолошко и на козметичко ниво за преобликување на телото и третман на целулитот.